[ d e e p P u r . p l e ) The Highway Star

Nöjen - En afton i nostalgins tecken

Det smått legendariska Manfred Man's Earthband har under sin 35 år långa karriär släppt över 20 skivor och stått som förebild för många nya grupper med sin synthdominerade ljudbild. Och trots att bandet var först ut på scenen på Hamntorget i Helsingborg i lördags var flera tusen personer redan på plats.

Publiken var med på noterna, till klassiker som "Blinded By The Light" och "The Mighty Quinn" dansades det friskt på asfalten. Bandet gjorde ingen besviken, levde ut till fullo på den relativt stora scenen. Även ljudet var oklanderligt.

Som andra band för kvällen stod hårdrockarna i Freak Kitchen. De spelade inomhus på The Tivoli, vilket gjorde att det blev omöjligt för alla som ville se bandet att få plats. Något som arrangörerna borde förutsett, kan tyckas.

Den överlag lugna stämningen hade nog smittat av sig. Freak Kitchen fick inte den massiva respons de förtjänar.

Klockan tio var det så dags för kvällens huvudnummer. 4500 jublande fans mötte den numera korthårige sångaren Ian Gillan och hans Deep Purple.

Bandets enorma betydelse för efterkommande rockband kan knappast ifrågasättas. Trots att de inte åtnjuter samma popularitet som under storhetsåren på sjuttiotalet, var gubbarna märkbart nöjda och serverade en blandad repertoar beståendes av klassiker som "Speed King", "No One Came" samt den omåttligt populära "Smoke On The Water".

Hela bandet imponerade med sina gudabenådade färdigheter på sina respektive instrument. Ian Gillan höll måttet, förutom i de allra högsta tonerna då hans röst tappade i styrka.

Skall man anmärka på något så är det att framträdandet var väl instrumentalt - är man själv musiker så njuter man, men för den genomsnittlige lyssnaren kan det vara påfrestande att genomlida en kvarts oavbrutet keyboard/gitarrsolo.

Det roligaste var den oerhört blandade publiken - från sjuåringar i nitar och Marylin Manson t-shirts till herrar i 65-årsåldern. En blandning som enligt polisen bidrog till att göra tillställningen lugn och gemytlig. Förhoppningsvis bidrog också kvällens konsert till att föra upp Helsingborg som rockstad, något som aldrig är fel.

Oscar Wahlgren

Sent in by

Martin Tykesson


[ reviews | the highway star ]